Lemputė ant stalo

Skauda akis? Pasikeiskite lemputes

Daugelis dažnai diskutuoja ir svarsto tinkamo šviesos lygio parinkimo ir patalpų apšvietimo klausimus. Tačiau tik nedaugelis supranta, kaip tai svarbu ne tik dėl interjero sprendimų, bet ir dėl asmeninės savijautos. Juk per intensyvi šviesa ne tik gali sukelti akių nuovargį, perštėjimą, bet ir galvos skausmą. Todėl stenkitės tinkamai įvertinti namų apšvietimą ir užbėkite sveikatos sutrikimams už akių – geriau patikrinkite, kokios LED ar halogeninės lemputės yra naudojamos jūsų namuose ar biure.

Šviesa, kuri nekenkia akims

Šiandien lempučių gausa leidžia rinktis ne tik iš LED, halogeniniu, fluorescencinių, bet ir kaitrinių lempučių. Kiekvienos jų šviesos intensyvumas yra skirtingas, todėl sunaudojamas vis kitoks elektros kiekis. Būtent šviesos intensyvumas gali lemti regos sutrikimus: nuovargį ar akių skausmus. Tad, ką geriausia rinktis, kad erdvėje ne tik būtų užtikrintas pakankamas šviesos kiekis, bet ir nebūtų dirginamas regėjimas.

• Halogeninės lemputės

Lyginant su visomis standartinėmis lemputėmis, šio tipo lemputės skleidžia žemiausio lygio šaltą mėlyną šviesą. Kita vertus jos sukuria išskirtinai ryškią šviesą, o tai gali varginti. Taip pat jos gana brangios ir ne itin efektyvios, kitaip tariant, neracionaliai naudoja elektros energiją. Nepaisant to, įvertinus žmogaus regos ir akių nuovargio koreliaciją, paaiškėjo, kad halogeninės lemputės taip pat yra draugiškos, tačiau jos neturėtų dominuoti visuose namuose. Geriau jas naudoti funkcionaliam apšvietimui.

• Fluorescencinės lemputės

Tai taupios lemputės, jos palyginus gana nebrangios ir ilgiau tarnauja už kaitrines lemputes. Kita vertus, jų skleidžiama mėlyna – žalia šviesa sukuria mirguliavimo įspūdį. Šviesa yra tarsi pulsuojanti, todėl ilgiau pabuvus tokio apšvietimo patalpoje jaučiamas galvos skausmas, akių nuovargis. Ši šviesa nėra tinkama intensyviam darbui.

• LED lemputės

Visai nesvarbu, ar šios lemputės skleidžia šaltai ar šiltai baltą šviesą, jų savybės išlieka identiškos. LED šviesa yra pripažinta ekonomiškai efektyviausia ir gana palankia akims. Tokio tipo šviesa nedirgina akių. Visgi tai atsiliepia jūsų kišenei. Nors su laiku tokios lemputės vis pinga, vis dėlto, lyginant jas su kitomis, dabar vis dar matomas akivaizdus kainos skirtumas.

• Kaitrinės lemputės

Jų išskiriama gelsva šviesa kuria jaukumą. Nors jos ir yra nebrangios, tačiau jų efektyvumo rodikliai yra gana žemi. Tai pamažu ,,senstančios” lemputės, kurias iš rinkos sėkmingai stumia kitos lempučių rūšys. Kita vertus, namuose jų nesiūloma visiškai atsisakyti, nes, skirtingai nei fluorescencinės lemputės, jos nekenkia akims.

Apžvelgus lempučių tipus, išaiškėja tendencija, kad kuo lemputės yra šaltesnių spalvų, tuo labiau žeidžia akis. Dėl šios priežasties tausojantiems savo akis rekomenduojamos halogeninės, katirinės ir LED lemputės. Derinkite skirtingo tipo apšveitimą, sukurkite jaukią namų aplinką ir išsaugokite savo akis.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *