šviesos diodų lemputė

Dažniausi mitai apie šviesos diodus!

1 mitas. LED lemputės šviečia amžinai

LED lemputės šviečia daug ilgiau nei įprastinės lemputės, tačiau tai netrunka visą amžinybę. Kaip ir kiti šviesos šaltiniai ilgainiui jos nusilpsta. Tačiau atminkite, kad mūsų LED lemputės didžiąją jų naudojimo laikotarpio dalį švies beveik taip pat ryškiai kaip naujos, nes daugelis kitiems prekių ženklams priklausančių lempučių pastebimai nusilpsta praėjus metams.

2 mitas. LED lemputės šviečia nepakankamai ryškiai

Jos šviečia pakankamai ryškiai. LED lemputės skleidžia tą patį šviesos kiekį kaip tradicinės lemputės, taupiosios pailgos ar spiralės formos lemputės. Pagrindinis skirtumas – jos suvartoja kur kas mažiau energijos. Pavyzdžiui, 7 W „Philips” LED lemputė šviečia lygiai taip pat ryškiai kaip 60 W tradicinė lemputė arba 12 W taupioji pailgos formos lemputė. Galite pasirinkti LED šviesą, primenančią įprastą šiltą tradicinės lemputės šviesą, arba pasirinkti tą, kuri yra labai artima dienos šviesai. LED apšvietimas jūsų namuose patenkins visus jūsų poreikius.

3 mitas. Šviesos diodai neįkaista

LED lemputės skleidžia tam tikrą šilumos kiekį, tačiau gerokai mažesnį nei taupiosios pailgos formos, spiralės formos ar tradicinės lemputės. Dar labai svarbu, kad naudojant apšvietimo įrangą namuose šviesos diodai neišskiria infraraudonųjų spindulių, o tik regimąją šviesą. Negalime matyti infraraudonųjų spindulių, todėl jie nesuteikia šviesai ryškumo – tik įkaitina lemputes ir eikvoja energiją. Dar vienas privalumas yra tas, kad šviesos diodai neskleidžia ir ultravioletinės (UV) šviesos.

4 mitas. 3W LED šviečia ryškiau nei 1W šviesos diodai

Nebūtinai! Anksčiau norėdami įvertinti tradicinės lemputės ryškumą remdavomės galia vatais. Tačiau vatų (W) kiekis tėra tik lemputės suvartojamos elektros energijos išraiška. Šviesos diodų atveju vatų kiekis nesuteikia informacijos apie ryškumą. Du skirtingi šviesos diodai gali sunaudoti tiek pat elektros energijos, tačiau jų skleidžiama šviesa gali pastebimai skirtis.

Rinkdamiesi LED lemputes verčiau atkreipkite dėmesį į skleidžiamos šviesos kiekį, o ne į jos suvartojamą elektros energiją. Lemputės skleidžiama šviesa matuojama liumenais (lm), kurie yra nurodomi ant pakuotės. Mes taip pat nurodome lygiavertės tradicinės kaitrinės lemputės, kuri skleistų tiek pat šviesos,

5 mitas. Perėjimas prie šviesos diodų naudojimo daug kainuoja

Nors pradinė LED lemputės kaina yra didesnė nei tradicinės lemputės, ilgainiui ji padės jums sutaupyti pinigų. Pradinės investicijos atsiperka su kaupu per lemputės eksploatavimo laikotarpį, nes einamosios išlaidos yra mažesnės dėl mažiau suvartojamos elektros energijos, taip pat šių lempučių nereikia keisti ilgą laiką – įprastai apie 15 metų. Be to, nepamirškite, kad LED kaina 2015 m. jau yra mažesnė nei prieš kelerius metus ir vis labiau artėja prie tradicinių lempučių kainos.

6 mitas. LED šviesos kokybė yra prasta

Ne, tai ne tiesa. Spalvų perteikimas lemputės šviesoje, palyginti su dienos šviesa, matuojamas spalvų perteikimo indeksu (CRI). Baltos šviesos diodų spalvų perteikimo indeksas (CRI) yra tarp 75 ir 85, o dienos šviesos CRI indeksas yra 100. Šviesos diodų CRI indeksas toliau didėja, todėl jie puikiai tinka įvairiam apšvietimui.

Vis dėlto spręsti apie šviesos kokybę galima ne vien tik iš CRI indekso. Stebėdami, kaip žmonės renkasi elektros lemputes, nustatėme, kad pirmenybę jie dažnai teikia šviesos diodams, o ne halogeninėms ir kaitinamosioms lemputėms remdamiesi bendru spalvų perteikimu, o ne CRI indekso verte. Dėl šios priežasties dėmesį taip pat sutelkiame į aukštos kokybės LED lempučių, užtikrinančių pastovią šviesą, kūrimą. Siekdami užtikrinti, kad spalvų perteikimas „Philips” šviesos diodais atitiktų jūsų lūkesčius, netgi sukūrėme metodą, leidžiantį matuoti šviesos kokybę (vadiname jį „Optibin®” technologija).

7 mitas. Šviesos diodai nėra atsparūs vibracijai

LED lemputės neturi judamųjų dalių, siūlelių ar trapaus stiklo, todėl jos yra labai tvirtos. Visi „Philips” LED gaminiai yra patikrinami atsparumo vibracijai bandymais, vykdomais pagal tarptautiniu mastu patvirtintus standartus (IEC), o kai kuriais atvejais naudojamės netgi griežtesniais kariniais standartais, siekdami užtikrinti ilgą mūsų šviesos diodų eksploatacijos trukmę.

8 mitas. Šviesos diodams reikia laiko įšilti

Ne, tai nebūtina. Skirtingai nuo fluorescencinių ir taupiųjų spiralės formos lempučių, kurios ima šviesti lėtai arba netgi mirgėdamos, LED lemputės pradeda šviesti visu savo galingumu beveik iškart, kai tik jos yra įjungiamos. Jas taip pat galima nuolat įjungti ir išjungti ir nuo to netrumpės jų eksploatacijos trukmė.

9 mitas. Šviesos diodai nešviečia ypač žemos temperatūros aplinkoje

Iš tikro šviesos diodai tampa veiksmingesni ir jų eksploatacijos trukmė pailgėja, kai jie yra naudojami žemoje temperatūroje. Pernelyg aukšta temperatūra gali sutrumpinti elektrinių ir elektroninių dalių eksploatacijos trukmę (iš dalies dėl to tradicinių kaitinamųjų lempų eksploatacijos trukmė nėra labai ilga), todėl naudojant LED lempas net šalčiausio klimato sąlygomis nekyla problemų.

10 mitas. Šviesos diodų skleidžiama šviesa negali būti prislopinama ir kitaip reguliuojama

Taip, tai galima padaryti. Šviesos diodai yra skaitmeniniai, o tai reiškia, kad jie yra arba įjungti, arba išjungti. Norint prislopinti jų skleidžiamą šviesą, jie yra įjungiami ir išjungiami labai greitai (greičiau nei akys gali pastebėti), todėl jų veikimas gali būti reguliuojamas. Tačiau ne visų LED lempučių šviesą galima prislopinti, todėl, jei norite naudoti apšvietimo reguliatorių, pasirinkite tas lempas, kurių skleidžiamą šviesą galima reguliuoti. Ieškokite ryškumo reguliavimo logotipo ant pakuotės. Daugeliu atvejų galite naudoti savo jau turimus apšvietimo reguliatoriaus jungiklius. Tiesiog išsukite esamą lemputę ir pakeiskite ją reguliuojamo ryškumo šviesos diodų lempute. Internete yra pateikiamas apšvietimo reguliatoriaus jungiklių sąrašas, leidžiantis įsitikinti suderinamumu su šviesos diodu.

11 mitas. Visos LED lemputės skleidžia labai baltą šviesą

Pirmosios LED lemputės skleidė labai baltą šviesą, nes tai užtikrino patį veiksmingiausią jų panaudojimą, tačiau šiandien galima rinktis iš įvairiausių baltos šviesos atspalvių, pradedant nuo šilto geltonos spalvos atspalvio ir baigiant šaltu mėlynos spalvos atspalviu. Ieškokite baltos šviesos atspalvio nuorodos ant pakuotės.

12 mitas. Šviesos diodų sudėtyje yra pavojingų medžiagų

Šviesos diodų sudėtyje nėra gyvsidabrio, švino ar kitų toksinių medžiagų, be to, juos galima visiškai perdirbti kaip daugumą kitų elektroninių prietaisų.

13 mitas. LED apšvietimas yra kenksmingas akims

Šviesos diodų skleidžiama šviesa yra tokia pati saugi akims kaip ir bet kurio kito dirbtinės šviesos šaltinio skleidžiama šviesa. Jie neveikia kaip lazeriai, šviesa nėra nukreipta į vieną tašką, o šviesos intensyvumas yra panašus į tradicinių lempučių ir halogeninių lempų intensyvumą.

14 mitas. Šviesos diodai nėra ekonomiškai naudingi

„Philips” LED lemputės eksploatacijos trukmė siekia iki 20 000 valandų, tad vidutiniškai naudojama apie tris su puse valandos per dieną, ji švies 15 metų, kol jums prireiks ją pakeisti nauja. Jos taip pat suvartoja apie 80 proc. mažiau elektros energijos nei tradicinės lemputės, todėl netrukus mėgausitės mažesnėmis sąskaitomis už sutaupytą elektros energiją. Taigi, išties šviesos diodai yra ekonomiškai naudingi, o jų kainai ir toliau krentant, pridėtinė vertė dar išaugs.

 

„Philips“ šviesos diodų lempos iš tikrųjų yra veiksmingesnės nei daugelis panašių LED lempų, pasižyminčių tuo pačiu galingumu ir spalvine temperatūra, taigi, gaunate ryškesnį apšvietimą sunaudodami tiek pat elektros energijos.

 

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *