sviestuvu dizainas

Šviestuvų dizaino paslaptys

Kovo mėnesį Frankfurte prie Maino vyksta svarbiausias pasaulyje apšvietimo renginys „Light+Building“.

Neseniai išskirtinio lankytojų dėmesio parodoje sulaukė dizaino studijos „borka.herke.palmisano style studio“ pristatyta speciali ekspozicija „Light+Building Trends 2016-17“, kurioje dizaino ekspertai apžvelgė keturias aktualiausias šio sezono apšvietimo dizaino tendencijas. Pasak pašnekovo, viena įdomiausių tendencijų akcentuoja šviestuvų inovatyvumą ir dekoratyvumą. „Ši tendencija atskleidžia, kokias galimybes ir kokią įtaką apšvietimo dizainui turi inovacijos, – sako šviestuvų specialistas A. Leonavičius – Šiandien vis labiau populiarėja trimačiai spausdintuvai, lazeriai, galintys greitai ir preciziškai atspausdinti ar išpjauti reikalingas šviestuvo korpuso dalis, o LED ir OLED technologijos atveria dizaineriams galimybes kurti išskirtinio dizaino šviestuvus“. Tačiau tai nereiškia, kad tradiciniai šviestuvų gamybos būdai traukiasi į užmarštį. „Netgi atvirkščiai – itin patraukliai atrodo šviestuvai, kurių gamybai naudojamos tradicinės stiklo putimo technikos“.

 

Kita stilistinė tendencija, kuri buvo išskirta ekspozicijoje, akcentuoja šviestuvų stilistinę įvairovę ir kūrybiškumą. „Ši tendencija skatina į apšvietimą pažvelgti kitomis akimis – kad šviestuvai gali ne tik skleisti šviesą, bet ir atskleisti kokią nors idėją. Tokiuose šviestuvuose dizaineriai „paslepia“ įvairių stilių ir epochų bruožų, nevengia savaip jų interpretuoti“.

 

Trečiąją tendenciją daug kas pavadintų tiesiog „minimalizmu“, tačiau pasak A. Leonavičiaus, toks požiūris per daug siauras, ši tendencija pirmiausia pabrėžia estetinį ir funkcinį perfekcionizmą: „Šie šviestuvai žavi iki mažiausių smulkmenų apgalvotais funkciniais sprendimais, – sako pašnekovas. – Juose nėra nieko nereikalingo, viskas apgalvota iki mažiausių smulkmenų, dėl to naudojimasis jais virsta intuityviu veiksmu“.

 

Paskutinės, ketvirtosios tendencijos šviestuvai iš kitų išsiskiria organiškomis, plastiškomis formomis, plačiai naudojama žemės spalvų paletė ir natūralios kilmės medžiagos ir audiniai. „Ši tendencija įvardina, jog dizaineriai vis dar aktyviai idėjų ieško gamtos, augalų pasaulyje, – teigia A. Leonavičius. – Tokie šviestuvai gali stovėti ir lauke, ir viduje, jie tarsi trina ribas tarp interjero ir eksterjero“.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *