lemputės

Semiamės įkvėpimo iš gamtos

Kuriant savo namus, visuomet norisi, kad jie būtų kuo jaukesni. Juk namo grįžtate norėdami atsipalaiduoti, atsipūsti nuo visų dienos rūpesčių. Kas galėjo pagalvoti, kad jūsų pojūčiams įtaką gali daryti šviestuvai ir tuo labiau tai, kaip jie atrodo.

Šviesos reikšmė namuose

Nors jau seniai žmonės nebeseka natūraliuoju dienos ritmu: dienos prailginamos naudojantis šviestuvais, bet niekas nepaneigs, kad žmogui šviesa svarbi. Juk dėl jos žmogus tampa energingesnis, gali atlikti užsibrėžtas užduotis. Natūralu, kad dėl to šviesa gali ir trukdyti: kai žmogus nori atsipalaiduoti, eiti miegoti, dirbtinis apšvietimas gali neleisti to padaryti. Tai įrodo atlikti tyrimai, kuriais buvo nustatyta, kad būtent per ilgai vakare buvus intensyvioje šviesoje ar žiūrint į melsvai šviečiantį ekraną, asmeniui yra ne tik sunkiau užmigti, bet ir mažiau gaminasi melotoninas.

Tačiau šviesa turi daugiau reikšmės nei vien padėti pabusti ar apsunkinti užmigimą. Tinkamai suskirsčius šviesas kambaryje, galima sukurti atitinkamą atmosferą. Pavyzdžiui, lengvai šviečiantys lubiniai šviestuvai (iki 2500 K) puikiai tinka draugiškai svetainės nuotaikai. Stalinis šviestuvas (iki 3000 K) padės susikaupti ruošiant pristatymą, o akcentiniai šviestuvai papildys kuriamą nuotaiką. Čia galima vadovautis gamta – kuo saulė skaistesnė, tuo jaučiamės energingesni, kuo ji blanksta, tuo labiau norime miego.

Šviestuvų apipavidalinimas

Namuose gamta remtis galima ir kuriant interjerą: tai ypač populiaru šiais metais. Taigi, ką galite padaryti, kad namuose esantys šviestuvai būtų arčiau gamtos?
• Medžiaga: pasirinkite kuo natūralesnes medžiagas savo šviestuvams. Šiomis dienomis galite rasti medinius šviestuvus, kurie yra itin lengvi ir suteiks lengvumo visam kambariui (ypatingai jei tai šviesi mediena);
• Ornamentai: rinkitės šviestuvus, kurie turėtų gamtos motyvus: įvairius lapelius, žiedlapius.
• Spalvos: šiais metais itin populiarios gamtoje vyraujančios spalvos: rusva, balsva, žalsva. Tad paieškokite ir šviestuvų, kurie būtų šios spalvos.
• Šviesos ryškumas: rinkitės lemputes, kurių ryškumas yra artimiausias natūraliai dienos šviesai. Šiuo metu šį standartą atitinka LED lemputės. Tik nepamirškite jų temperatūrą pasirinkti pagal kambario pobūdį: svetainėje rinkitės kiek šiltesnius, o darbo kambaryje – šaltesnius.
• Technologijos: akimirksniu pakeiskite nuotaiką, sumažinkite šviesą: tai galite padaryti pasirinkę dimerius arba prijungę šviestuvus prie išmanios namų sistemos.

Žinoma, nepamirškite šviestuvų išvalyti, kad jie visuomet šviestų kaip nauji.

Šviesa namuose – itin svarbus veiksnys, nulemiantis jūsų nuotaiką. Jei pasirinksite per ryškius – visuomet jausitės nejaukiai, jei per mažai ryškius – būsite mieguistas. Geriausia sekti gamtos pavyzdžiu. Tik tuomet galėsite pasirinkti ne tik gerai atrodančius, bet ir jums tinkančius šviestuvus.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *