Koks turėtų būti darbo stalo apšvietimas?

Priklausomai nuo darbo pobūdžio, stalo apšvietimas gali labai stipriai skirtis. Tačiau tam, kad darbas eitų produktyviai, o spiginanti šviesa ar nemalonūs šešėliai neblaškytų, reikalingas labai tiksliai parinktas apšvietimas. Koks jis ir kaip tokį susikurti?

Staliniai ir staliniai darbo šviestuvai

Šiuos du variantus vertėtų mokėti atskirti, taip rinktis darbo stalui šviestuvą bus daug lengviau. Pirma pabrėžiama, kad staliniai šviestuvai labiau atlieka dekoratyvinę funkciją. Tai reiškia, jog juos renkantis gausite daugiau grožio, bet mažiau funkcionalumo. Tokie šviestuvai Vilniuje gali būti randami net įprastuose prekybos centruose. Jie nėra labai funkcionalūs, tačiau dažniausiai yra išvaizdūs, todėl puikiai tinka ieškantiems jaukios šviesos ir dar vieno malonaus akcento.

Staliniai darbo šviestuvai jau yra specialiai kuriami atsižvelgiant ne tik į grožį, bet ir funkcionalumą. Šiandien stengiamasi, kad tokie šviestuvai neužimtų daug vietos ant stalo, būtų praktiškai pritaikomi bei patogiai valdomi. Pastaruoju metu vyrauja minimalistinis dizainas: siauras šviestuvo pagrindas, nedidelis lemputės gaubtas. Neretai šviestuvas net neturi gaubto, tačiau tokiu atveju ir tinkama lemputė yra labai maža ir dažniausiai montuojama į šviestuvo metalinio pagrindo vidų.

Ką vertėtų žinoti apie darbo stalo apšvietimą?

Jei norite produktyviai dirbti, apšvietimas yra labai svarbus. Darbo stalo šviestuvai Vilniuje ir Kaune iš pirmo žvilgsnio gali atrodyti pernelyg brangūs, tačiau šiuo atveju atsižvelgti reikia ne tik į kainą, bet ir į šviestuvo funkciją. Stalinis darbui skirtas šviestuvas neturi apimti visos likusios erdvės – svarbiausias čia yra stalas.

Labai svarbu, kad stalas būtų pilnai apšviestas, o nemalonūs ir dažniausiai erzinantys šešėliai nekristų ant darbo medžiagų – knygų, užrašų, kompiuterio klaviatūros. Tokiu atveju šviesa turi kristi ne iš šono, o iš viršaus. Taip pat reikėtų atsižvelgti į darbo stalo šeimininko ypatumus – jei šis kairiarankis, tai šviesa turėtų kristi iš dešinės pusės, jei dešiniarankis – atvirkščiai – iš kairės. Norint pritaikyti darbo stalą visiems, geriausia rinktis pailgus LED profilius, kurie apšviestų stalą pakabinant juos virš galvos.

Taip pat rekomenduojama rinktis kuo šaltesnį šviesos atspalvį. Šis leis susikaupti, geriau sukoncentruoti dėmesį nei šiltos ir atpalaiduojančios spalvos šviesa. Tinkamas apšvietimas pakels ne tik produktyvumą, bet ir pagerins nusiteikimą darbui.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *